20 września 2025 roku zrealizowaliśmy trzeci etap naszego projektu „Sztuka i Smak Tradycji”, dofinansowanego ze środków programu „Działaj Lokalnie” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności, realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Lokalną Grupę Działania KOLD.
Tym razem spotkaliśmy się w Gminnym Ośrodku Kultury w Kuślinie, gdzie odbyły się warsztaty plecionkarsko-żywieniowe pt. „Koszyczek i wiem, co piję”. To wydarzenie połączyło w sobie sztukę, smak i edukację!
W części żywieniowej uczestnicy wysłuchali prelekcji nauczycielek przedmiotów żywieniowych z Zespołu Szkół RCKU w Trzciance – pani Anny Kuśnierek i pani Doroty Bielec – które przygotowały prezentację „Wiem, co piję”. W przystępny i ciekawy sposób wyjaśniono różnice między sokami, nektarami i napojami oraz podkreślono zasady zdrowego odżywiania.
Następnie uczestnicy wzięli udział w praktycznych stanowiskach:
Degustacja jabłek – odmian: Lobo, Sunrice, Jonaprince i Gala. Odmiana Gala zdobyła pierwsze miejsce w rankingu smaków! Jabłka pochodziły z Gospodarstwa rolno - ogrodniczego Tadeusz Nowak z Lwówka. (koordynacja: wolontariusz Bogumił).
Rozpoznawanie soków, nektarów i napojów – najlepszą degustatorką została pani Dorota, która bezbłędnie wskazała każdy rodzaj (koordynacja: wolontariuszka Anna).
Smaki napojów marki Pierrot – największą trudność sprawił smak grejpfrutowy, a najłatwiej rozpoznano ananasowy. Sponsorem napojów był pan Mariusz Woźny z Bolewic (koordynacja: wolontariuszka Maja).
Warsztaty plecionkarskie – każdy uczestnik spróbował własnych sił, wyplatając koszyczek na filiżanki. Zajęcia poprowadziła utalentowana pani Monika Stodółka.
To było niezwykle twórcze i integrujące spotkanie, podczas którego uczestnicy mogli rozwijać swoje umiejętności, smakować lokalne produkty i wspólnie spędzać czas.
Już dziś zapraszamy do dalszej współpracy i udziału w kolejnych inicjatywach – razem możemy jeszcze więcej!