II etap projektu „Od ziarenka do bochenka” realizowany przez Stowarzyszenie Rozwoju wsi Chmielinko miał miejsce na Kaszubach w dniach 6-8 października. Grupa odwiedziła Muzeum Historyczne w Chojnicach, spotkała się w Chacie Kaszubskiej w Brusach z osobami z obszaru LGD Stolem, gdzie w dyskusji warsztatowej poznawano doświadczenia miejscowe w promowaniu produktu lokalnego. Głównym punktem była wizyta w Centrum Edukacji w Szymbarku, gdzie odbyły się warsztaty w wypiekaniu chleba – każdy uczestnik przygotował ciasto do pieczenia i potem miał możliwość zabrania wypieczonego chleba. Poznawano także historię regionalną Kaszub z ich alfabetem i piosenką kaszubską. Uczestnicy poznali także Dom sybiraka, historię wywozu na Syberię, Dom turecki i kanadyjski emigrantów polskich, zabytkowy kościółek, przeżyli symulację nalotu w bunkrze Gryfa Pomorskiego, a także przejście w domu do góry nogami. Był też jeszcze czas na wejście na wieżę widokową w Wieżycy oraz pobyt na kamiennych kręgach w Węsiorach. W drodze powrotnej odwiedzono zamek krzyżacki w Bytowie. Projekt realizowany w ramach programu Leadera PROW 2014-2020 z grantu otrzymanego z Lokalnej Grupy Działania KOLD.