W sobotę 21.10.2023 w altanie nad stawem w Dakowach Mokrych o godz. 14:00 odbyły się nasze ostatnie warsztaty kulinarne PIECZENEI PYRY W OGNISKU Z REGIONALNYM GZIKIEM z projektu Działaj Lokalnie pt. "Lato pełne smaku - międzypokoleniowe warsztaty kulinarne"
Nasze poznańskie pyry przyrządzamy na wiele sposobów. Można z nich przygotować przekąski, dania główne, sałatki oraz zupy.
My na warsztatach podawaliśmy pyrę pieczoną w ognisku z gzikiem i śledzikiem w śmietanie.
Częścią oficjalną otwarcia warsztatów zajęła się nasza prezes Urszula Radniecka.
Warsztaty prowadziła członkini Daria Parczała, która jest świetną kucharką.
Uczestnicy warsztatów sami mogli przygotować gzik i śledzia. Chętnych do pomocy było wielu. Dzieci wrzucały do ogniska zawinięte w folię aluminiową pyrki. Potem każdy ze smakiem zajadał się przygotowaną potrawą. Niby proste, a jakie pyszne.
W międzyczasie częstowano ciepłą kawą, herbatą, popcornem i lemoniadą. Skoro było ognisko, nie mogło zabraknąć kiełbaski. Uczestnicy i goście w podziękowaniu od Stowarzyszenia mogli częstować się kiełbasą, którą piekło się przy ognisku. Pogoda w tym dniu dopisywała, było ciepło i słonecznie, więc spędziliśmy miłe, październikowe popołudnie.
Serdecznie dziękujemy zaproszonym gościom za przybycie: panu burmistrzowi Tomaszowi Szulcowi, wiceburmistrzowi Pawłowi Jakubowskiemu, przewodniczącej KGW Dakowy Mokre Justynie Sapor oraz pani sołtys Elżbiecie Radnieckiej.
Dziękujemy naszej miejscowej koźlarce Magdalenie Kolata za podarowanie na warsztaty swojskiego białego sera. Panu Krzysztofowi Szurkowskiemu za zakupienie twarogu do gzika. Panu Henrykowi Frąckowiakowi za użyczenie kijów do ogniska, pani sołtys za użyczenie altany nad stawem.
Bardzo dziękujemy uczestnikom warsztatów za tak liczne przybycie i udział. Bez Was kochani by się to nie udało. To był bardzo udany dzień.
Projekt dofinansowano ze środków programu Działaj Lokalnie, Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropi w Polsce i Lokalną Grupą Działania KOLD.