„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”.
Operacja pn. „Olej lniany, kiełbasa nowotomyska
– czyli zdrowo i tradycyjnie wokół wielkopolskiego stołu”
Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu – Partner KSOW w dniu 27 maja 2021 r. podpisał umowę z Samorządem Województwa Wielkopolskiego na realizację operacji pn. „Olej lniany, kiełbasa nowotomyska – czyli zdrowo i tradycyjnie wokół wielkopolskiego stołu”. Realizacja operacji rozpoczęła się 4 maja 2021 roku i zakończy w dniu 31 października 2021 r.
Operacja ma na celu rozwój obszarów wiejskich poprzez przekazanie wiedzy i umiejętności rolnikom i innym podmiotom w zakresie przetwórstwa żywności w oparciu o produkt lokalny i tradycyjne metody wytwarzania. Operacja ma również na celu poprawę dochodowości gospodarstw oraz tworzenie nowych miejsc pracy poprzez rozpoczęcie i rozwój działalności przetwórczej.
Efektem tego jest zwiększenie dostępności żywności regionalnej i tradycyjnej znanego pochodzenia. Efektem jest także promocja wsi jako miejsca do życia i rozwoju zawodowego, którego fundamentem jest obszar małego przetwórstwa lokalnego, a produktem finalnym żywność wysokiej jakości.
Cele operacji zrealizowane zostały m.in. poprzez organizację czterech spotkań szkoleniowo-warsztatowych, które odbyły się w Powiatowym Zespole Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Sielinku (powiat nowotomyski) 16.09.2021 r., 17.09.2021 r., 23.09.2021 r. i 24.09.2021 r. Szkolenia obejmowały zagadnienia z zakresu: racjonalnego żywienia, dziedzictwa kulinarnego oraz przetwórstwa i sprzedaży produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Drugą formą była organizacja 8 warsztatów: 4 z zakresu tłoczenia oleju na zimno i 4 związanych z tradycyjnym wędzeniem produktów.
Spotkania kierowane były do osób, które szukają wiarygodnej i szczegółowej wiedzy dotyczącej - wpływu żywności na zdrowie człowieka, znaczenia kulturowego produktów lokalnych i regionalnych oraz przetwórstwa na małą skalę, a ponadto myślą o posiadaniu małej olejarni lub wędzarni. W spotkaniach udział wzięli rolnicy, mieszkańcy obszarów wiejskich, przedstawiciele Lokalnych Grup Działania oraz doradcy z województwa wielkopolskiego.
Podczas części szkoleniowej przedstawiane były tematy:
W trakcie warsztatów realizowane były dwa tematy. Pierwszy pn. Olej tłoczony na zimno obejmował przedstawienie i przeprowadzenie procesu tłoczenia oleju na zimno, prezentację i degustację oraz omówienie właściwości różnych olejów tłoczonych na zimno. Drugi warsztat pn. Tradycyjne wędzenie produktów obejmował przedstawienie i przeprowadzenie procesu wędzenia, prezentację i degustację różnych wędzonych produktów pochodzenia zwierzęcego oraz omówienie technologii różnych metod wędzenia.
Kwota kosztów kwalifikowanych operacji wynosi 46 536,22 zł. i współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Realizowana operacja przyczyniła się już do rozwoju obszarów wiejskich poprzez podniesienie wiedzy i umiejętności rolników i innych osób biorących udział w spotkaniach nt. przetwórstwa żywności na poziomie gospodarstwa. Projekt zakłada także, iż w wyniku realizacji działań organizowanych w ramach operacji osiągnięte zostaną kolejne rezultaty, tj.: rozwój sytemu krótkich łańcuchów dostaw; wykorzystanie w zakresie przetwórstwa żywności walorów środowiska naturalnego, rodzimych ras zwierząt oraz odmian roślin, wraz ze stworzenie sieci współpracy i wspólnej promocji.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014‑2020
‑ Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Jednocześnie informujemy o możliwości zarejestrowana się jako Partner KSOW w bazie dostępnej
na portalu internetowym http://ksow.pl