W środę 26 czerwca 2024 r. w sali Dziennego Domu Seniora odbyły się warsztaty kulinarne z Panią Katarzyną Żelazowską, pn. „Zdrowe odżywianie - stawiamy na kasze”. W pierwszej części warsztatów uczestnicy zapoznali się z różnymi rodzajami kasz, ich wartościami odżywczymi i możliwościami przygotowania z nich wartościowych, odżywczych potraw. Asortyment kasz na polskim rynku jest bogaty i różnorodny, każdy znajdzie dla siebie, odpowiadającą „kubkom smakowym”. Druga część to gotowanie różnych pożywnych dań, oczywiście z kaszą w roli głównej, sezonowymi warzywami i owocami, poznanie technik gotowania, aby wydobyć smak i aromat, przez odpowiednie przyprawy. Wszyscy doskonale wiemy, że prawidłowe odżywianie odgrywa niebagatelną rolę w trosce o nasze zdrowie.
Uczestnicy przekonali się, że kasza to nie tylko nudne danie z mięsem gulaszowym, ale także poprzez dodanie warzyw i owoców możne być pyszną potrawą.
Warsztaty odbyły się w ramach realizacji zadania pn. „Sąsiedzkie atrakcje” dofinansowane ze środków programu „Działaj Lokalnie” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce i Lokalnej Grupy Działania KOLD. Beneficjentem projektu jest Pniewskie Stowarzyszenie „Perspektywa”