Trzydniowy pobyt - 25-27 września - grupy LGD KOLD na terenie obszaru niemieckiej LAG Flaeming-Havel był ostatnim etapem realizowanego przez 2 lata projektu polsko – niemieckiego w ramach programu PROW 2014-2020 – Leader z tematyka kulinarno- ekologiczną. Już w pierwszym dniu po przyjeździe, obie grupy przystąpiły do warsztatów kulinarnych pod kierunkiem niemieckiego kucharza. Każda grupa przygotowywała przystawkę, danie główne i deser. Polskie grupy przygotowywały m.in. na przystawki wędzony filet z sandacza na faszerowanych pomidorach oraz naleśniki z kurczakiem z warzywami. Jako dania główne przygotowano roladę mieloną oraz filet z piersi kurczaka w sosie pieczarkowym i pstrąg z grilla, natomiast jako dodatki polską sałatkę z chlebem, mix sałat z sosem jogurtowym. Na deser sen czekoladowo-serowy i racuchy. Była to zarazem obiado-kolacja, którą wszyscy razem spożywali. W kolejnym dniu odwiedzono zakład przerobu dziczyzny,, z kolein wizyta w stowarzyszeniu wiejskim, gdzie każdy przygotowywał pizzę, które potem wspólnie pieczono w dużym wiejskim piecu na powietrzu i oczywiście wspólny obiad. Po zwiedzaniu okolicznych zabytkowych kościółków i miasta, seminarium na tematy produktów regionalnych i sieci otwartych gospodarstw oraz wspólne pieczenie w ognisku ziemniaków. W ostatnim dniu prezentacja stowarzyszenia, które realizuje program tzw. Solidarnej Gospodarki Rolnej, gospodarstwa ekologicznego i podsumowanie. Wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikaty ukończenia warsztatów. W warsztatach brały udział panie z KGW, organizacji wiejskich, restauracji, ośrodków kultury z gmin obszaru KOLD.