Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Kulinaria polsko-niemieckie

3 minuty czytania.

Przez trzy dni od 26 września, przebywała na obszarze LGD KOLD 15 osobowa grupa restauratorów, gastronomików z LAG Flaeming-Havel, realizując wspólnie z polskimi odpowiednikami projekt współpracy międzynarodowej. Wizyty w Restauracji Iral w Nowym Tomyślu, gospodarstwie ekologicznym Folwarku Wąsowo, Restauracji Lwowianka, Muzeum Wikliniarstwa w Nowym Tomyślu, Piramidzie w Paproci czy Gminnym Ośrodku Kultury w Kuślinie pozwoliły na poznanie naszych zasobów regionu i na tej bazie dyskutowano o problemach restauratorów. Goście uczestniczyli także w warsztatach gotowania dań regionalnych -poznańskiej pyzy ( uczyła kuchnia Restauracji Lwowianka) oraz polskich pierogów ( uczyły panie amatorki z Gminnego Ośrodka Kultury w Kuślinie. Głównym punktem seminarium był konkurs kulinarny, podczas którego polskie zespoły przygotowywały dania niemieckie i odwrotnie – wyniki były nadzwyczaj pozytywne. Ze strony LGD KOLD startowały Koło Gospodyń Wiejskich Chojniki z gm. Nowy Tomyśl, Stowarzyszenie Nojewiak z gminy Pniewy oraz Bar Słoneczko z gminy Miedzichowo. Na zakończenie konkursu  koncert muzyczny w wykonaniu zespołu Contry Zenit z Nowego Tomyśla. Jedna z niemieckich uczestniczek seminarium przekazała dla Ośrodka Pomocy Społecznej w Lwówku wózek inwalidzki. Na zakończenie uczestnicy otrzymali certyfikaty ukończenia seminarium.  Projekt prowadzili Ireneusz Witkowski i Piotr Kłos. Za rok rewizyta polskich gastronomików u niemieckich odpowiedników

Gminy członkowskie