Realizacja międzyregionalnego projektu współpracy LGD KOLD, LGD Ziemia Grodziska i LGD Źródło rozpoczęła się od konkursu kulinarnego przeprowadzonego 17 lutego w Sali wiejskiej w Kamieńcu ( Ziemia Grodziska). Udział wzięło 14 zespołów reprezentujących każdą gminę wszystkich partnerów projektu. Tematem przewodnim były ziemniaki. Zespoły przygotowały różne wymyślne dania, które oceniało jury reprezentujące każdą LGD – z KOLD był Andrzej Skrzypek z Nowego Tomyśla. Konkursowi towarzyszył także występ kapeli Po Zagonach . Zwycięzcami został zespół Anna Sałagaj - Krzysztof Górny z LGD KOLD ( reprezentanci gminy Miedzichowo) za przygotowaną zupę ziemniaczaną, wyróżnienie zespół Justyna Hałas- Karolina Łuczak z gminy Kuślin z LGD KOLD za babkę ziemniaczaną z boczkiem . Ponadto nasz region reprezentowały zespoły: Krystyna Łuczak- Stanisława Starkowska z Pakosławia gm. Lwówek z plackami ziemniaczanymi ze szpinakiem lub grzybami, Ewa Grzegorzewska i Lucyna Bręk z Kozłowa gm. Opalenica, które podawały szare kluski, Renata Panek i Dorota Woźniak z Sękowa gm. Nowy Tomyśl częstujące zupą pyrkową z Sękowa , Jadwiga Nowakowska i Elżbieta Zięba z Rudki gm. Pniewy z ziemniakami faszerowanymi na cztery sposoby oraz Danuta Czeszyńska i Krystyna Przybylska z Dusznik, które przygotowały parówki w cieście ziemniaczanym. Kolejnym spotkaniem w ramach projektu współpracy będzie wydarzenie " Powrót do żródła " na terenie LGD Zródło.