W czasie prezentacji największym powodzeniem cieszyły się wyroby z ?poznańskiej pyry?.
- Głównym celem konkursu jest podtrzymywanie tradycji i kultury regionu
skupionego w naszym stowarzyszeniu. Zależy nam na upowszechnieniu dań
regionalnych. W terminie późniejszym zaprezentowane podczas festynu
dania zostaną opracowane w ramach ? zestawu biesiadnego?, który wydany
zostanie w formie drukowanego folderu. Podczas planowanych dalszych
festynów, imprez i spotkań będą promowane dania regionalne ? przekonuje
prezes stowarzyszenia Adam Woropaj.
Dominacja pyry
Podczas festynu dominowały dania wykonane z ziemniaków. Przeważały
szare kluchy z różnymi dodatkami. Wśród nich przeważał boczek, kapusta,
kapusta z grzybami itp. Nie zabrakło ziemniaków podsmażanych, czy też
pyrów z gzikiem. Wszystkie prezentowane dania można było popić kompotem
z rabarbaru.
Do degustacji polewki czy naworki rodowitych Wielkopolan nie trzeba
było namawiać. Jak zwykle nie zbrakło chętnych do degustacji kaszanki z
mięsem oraz kiełbasy zwyczajnej produkowanej w masarni RKS Wilczyna. Za
typowo poznańską zupę uznano żurek wielkopolski.
Za najlepsze danie regionalne uznano szare kluchy z boczkiem
prezentowane przez sołectwo Brzoza. Nagrodzono również potrawy
sporządzone według przepisów zaprezentowanych przez Warsztaty Terapii
Zajęciowej z Konina oraz mieszkanki Trzcianki - Dorotę Chudy oraz
Danielę Marciniak. Wyróżnienie przyznano gospodyniom z Pakosławia.
W trakcie festynu, który towarzyszył promocji dań wystąpiły
zespoły:Witches, Lwówianki, Henryk Szade, zespół wokalny z Kuślina oraz
zespoły Wiaruchna z Urbanowa i Radość z Chełminka.
Zabieramy się do gotowania
Nagrodzony przepis na szare kluchy z boczkiem i kapuchą
Składniki
1 kilogram pyreczków
1 jajo
1 szklanka mąki poznańskiej
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli
0,5 kilograma boczku wędzonego
2 łyżki słoniny lub smalcu
0,5 kilograma kapusty
przyprawy do smaku
Wykonanie
1 ? Przygotowujemy kiszoną kapustę z łyżką smalcu,
pieprzem mielonym i listkiem laurowym, całość wstawiamy na piec, aby
nam się gotowało.
2 ? Obrane pyry dokładnie umyć, zetrzeć na tarce o najdrobniejszych
oczkach. Do przygotowanej ? papki? wsypujemy mąkę, łyżeczkę soli oraz
dodajemy jajko.
3 ? Zagotować wodę w garnku
4 ? Zanim woda będzie się gotować, kroimy boczek w kostkę i wrzucamy na
patelnię, dodajemy łyżkę stopionej słoniny i solimy łyżeczką soli.
5 ? Gdy woda już się zagotuje przygotowujemy ciasto, kładziemy na
talerzyk lub pokrywkę, małe porcyjki oddzielamy łyżką od reszty ciasta
i wrzucamy do wrzątku. Czekamy aż wszystkie kluski się zagotują,
następnie odcedzamy i takie gorące wrzucamy do miski. Stopiony boczek
wlewamy do gorących klusek i wszystko dobrze mieszamy. Wykładamy na
talerz, dodajemy ugotowanej kiszonej kapusty i zabieramy się za
jedzenie.
6 ? Do popicia można podawać kompot z rabarbaru lub z innych sezonowych owoców.
7 ? Nasze kluski można również podawać z rosołem, czerniną, są bardzo
smaczne z gotowaną golonką. Przepyszne są także z ugotowanymi i
podsmażonymi na patelni żeberkami polanymi białym sosem. Wyśmienite są
z ugotowaną polędwiczką i sosem czosnkowym.
Piotr Kłos
Duszniki 20 maja 2007