Dnia 17.06.2023 odbyły się warsztaty kulinarne gotowanie zupy w kotle - z projektu "Lato pełne smaku - międzypokoleniowe warsztaty kulinarne". Wolontariusze biorący udział w projekcie przygotowali namioty i stanowiska pracy dla osób, które zapisały się na warsztaty. W sumie ugotowano 50 l zupy. Uczestnicy warsztatów pomagali w przygotowaniu składników - obieranie, krojenie, tarcie warzyw.
Kilka dni wcześniej odbyło się szkolenie kulinarne u pana Krzysztofa Sadłochy, w którym brało udział 8 wolontariuszy z projektu. Uczestnikami warsztatów były dzieci, młodzież i osoby dorosłe.
Na zakupionym z projektu taborecie gazowym gotowała się grochówka. Obok stała maszyna z popcornem, po który chętnie przychodziły dzieci. Wszyscy uczestnicy warsztatów oraz festynu mogli częstować się naszą orzeźwiającą lemoniadą. Obecne osoby na warsztatach i festynie mogły spróbować ugotowanej grochówki, którą przygotowała dla nas Daria Parczała, członek Stowarzyszenia.
Z projektu zostały zakupione również koszulki z logiem, w których członkinie godnie reprezentowały Stowarzyszenie.
Cała zupa znikła w oka mgnieniu.
Przepis na grochówkę ukaże się w kalendarzu, który planujemy wydać na zakończenie projektu.
Projekt dofinansowany ze środków Programu Działaj Lokalnie, Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Ośrodek Działaj Lokalnie Lokalnej Grupy Działania KOLD.