Pogoda była idealna do pracy oraz do wspólnej zabawy. Pani sołtys przypomniała, jak dawniej wykopywano ziemniaki oraz jak nazywa się je w różnych częściach Polski (np. „kartofle”, „grule”, „ziemnioki”, „pyry”).
Za tradycyjny poczęstunek byli odpowiedzialni mieszkańcy naszej wsi. Panie przygotowały: pyrę z ogniska z gzikiem, placki ziemniaczane. Upiekły chleb, który został podany ze świeżo z przetopionym smalcem oraz ogórkiem małosolnym. Inne panie upiekły ciasto drożdżowe, babeczki i przygotowały kawę zbożową.
Wykopki były częścią projektu „Przyszłość Turowa w rękach młodych”, dofinansowanego ze środków programu „Działaj Lokalnie” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności, realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Lokalną Grupę Działania KOLD w Lwówku. Beneficjentem projektu jest OSP w Turowie.
Spotkanie miało radosny, integracyjny charakter i pozwoliło młodemu pokoleniu poznać dawne wiejskie tradycje oraz zacieśnić więzi lokalnej społeczności.